Mąka i gluten – out!

Wiele osób, zwłaszcza starszych, żyjących na wsi nie może zrozumieć jak to się dzieje, ze kiedyś piekło się chleb z mąki, jadło się go nierzadko nawet wtedy, gdy zaczynała pokrywać go biała pleśń i każdy był zdrowy, nic nikomu nie dolegało. A dziś? Dziś coraz częściej mamy do czynienia z przypadkami celiakii, czyli nietolerancji glutenu, oraz alergii lub nadwrażliwości na ów składnik produktów mącznych. A wszystko za sprawą bardzo wysokiego stopnia przetworzenia zbóż. Produkty mączne powstałe w ten sposób nie tylko rozdymają i wzdymają ale u osób z nietolerancją glutenu niszczą kosmki jelitowe uniemożliwiając wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Jest to więc dolegliwość dość poważna, a osoby nią obarczone powinny bardzo dbać o swoją dietę eliminując z niej całkowicie produkty zawierające gluten. Na całe szczęście nie grozi im śmierć głodowa, ponieważ zamienników jest bardzo wiele – komosa ryżowa, biały ryż, pieczywo razowe, makaron razowy… Należy również wspomnieć, że produkty mączne mocno zakwaszają organizm, a ostatnie lata przyniosły dodatkowe wyniki badań na temat wpływu glutenu obecnego w najpopularniejszych produktach mącznych na organizm człowieka. A, nie trzeba ukrywać, ze zdecydowana większość ludzkiej populacji bardzo lubi zupy z makaronem, lub świeży, biały chlebek z masełkiem…

glutenNa całe szczęście kosmetyki firmy Oriflame Nie mają tak negatywnego wpływu na ludzki organizm, dlatego warto zapoznać się z ofertą najnowszych kosmetyków i zapachów. Najnowszy katalog Oriflame zdradzi tajemnice wszelkich nowości. Również rejestracja w internetowym klubie Oriflame u Agnieszki Kowal uchyli rąbka tajemnicy otwierając ciekawe możliwości przed każdym, kto się na nią zdecyduje.